Lördag!

Det är den bästa dagen i veckan tror jag. Idag har jag varit duktig och studerat anatomi, gått en liten men mycket sofistikerad promenad i min trädgård, pratat med en av våra väktare och hälsat på min grannar som också var ute och finprommenerade.  Hälsade också på våra guldfiskar, de blev lite besvikna för de trodde att jag skulle mata dem.

Om det är någon som läser min rapportering som fortfarande går på gymnasiet så kan jag informera om att lördag och söndagar också är skoldagar, enda skillnaden är att man inte har några föreläsningar.
Vattenfall

Besvikna guldfiskar

Meditations rum


I morgon hoppas jag att Mai kommer hit och räddar mig från kemin, för jag har (konstigt nog) inte blivit bättre på kemiska beräkningar sen jag slutade gymnaseiet.


Men snart är det Big Bang konsert, ANSA har hittat på dumheter igen.

Hjälp?

Vi har haft vår andra zoologi lektion idag.

Att ha Zoologi är som att springa ett maraton, eller flera. Vår föreläsare idag hade en ordhastighet på 2000 ord i sekunden. Han var vänlig nog att ge oss 1 exemplar av hans presentation (istället för att lägga ut dem på weben som alla andra).

Jag vet, vi har valt det här själva. Om sanningen ska fram hade jag aldrig gjort det här om jag varit tvungen.

Ikväll är det Freshmen dinner, middag för de fräsha männen:P
Jag vet inte riktigt var det är någonstans, eller vad för mat vi får men det blir säkert bra.
Alla säger att man måste slappna av, ha det kul  men jag vet inte när de hade tänkt att man skulle hinna det.

Jag var och fikade med Erik i onsdags och det förstörde hela min studieplan, men det är ingen panik, har ju hela helgen på mig:D

Tid är en lustig sak. Igår hade vi botanik (varannan vecka har vi botanik) och det innebär 3 saker.

1. Vi har ingen lunch, det är 15 minuter mellan alla lektioner.
2. Vi slutar kl 15.00 istället för kl 13
3. Vi har prov.

Som tur är har vi greve Dracula som vevar med armarna och förklarar mycket entusisatiskt om olika växter och har klassisk musik och animationer i alla presentationer.

Igår var det kalas på Equus, jag var inte där. Man måste ju få vara lite torr och tråkig någon gång också.
Kände mig väldigt vuxen och ansvarsfull när jag satt hemma med anatomiboken i pannan med hela mig nerkladdad med färg.

Anatomi är som att gå på dagis, man får pussla ( visserligen med döda djur, men ändå) och man får rita fina, eller mindre fina bilder med många olika färger. Men det är något fel på Prof. Hájos för han ritar med bägge händerna samtidigt och skriver förkortningar på alla delar. Har man varit ett dåligt dagisbarn och inte ritat INNAN man kommer till lektionerna kan man bara drömma om att hänga med på vilken del på benet som hette vad.


När jag klev av bussen och skulle gå hem idag såg jag den här

 

I Budapest har man "sopdagar" någon gång i kvartalet då alla ställer ut allt de inte vill ha på gatan så får man ta det man vill ha, det är olika helger för olika distrikt. Det var tydligen ingen so mville ha en oragnegul soffa. Resterna hämtas av sopgubbarna.

 

Nu är det åter till studeierna, Kemi here I come.


Szent István Állat Orvos Todomany Kar Egytem

(Sankt Stefan Djur Läkare Vetenskap Gren Universitet)

Idag har vi tittat i microskåp, lekt pussel med hästben och lärt oss vad vår skola heter på ungerska.

Ganska givande dag, igår var jag i skolan i 12 timmar och missade 45 min anatomi i alla fall. De hade lagt till en extra lektion, vilket var snällt men jag hade missat det totalt men jag tror att jag lyckades falla in i mängden eftersom jag kom då vi hade rast. Vår professor tycker INTE om när man är sen, Violaine fick en utskällning så att det hette duga in för hela klassen men hon är från Frankrike så jag tror inte att det bet riktigt som han hade hoppats.

Histologi labben var inte något nytt under solen, vi fick lära oss att hantera microskåpet vilket jag tack vare Gripen skolan har relativt bra koll.

Sen kom den, vår första lektion i ungerska.
Ungerska är utan tvekan ett av världens svåraste språk etftersom det inte liknar något annat. Det enda som är bra, eller enklar än andra språk är att man inte behöver så många ord för att säga vissa saker.

Mi ez?= vad är det?
Ki ez? Vem är det?

Nem értem, svéd vagyok!

Nem= Nej/inte
értem= Förstå
svéd= Svensk/ Sverige
vagyok= Jag är

Mycket riktigt, ungrarna pratar som Yoda.Rebuslöp

Alla vi utrikingar på Szent István har en klubb som heter FSA, ( Foreing Students Association) som anordnar olika aktiviter för oss, hjälper oss med att hitta(eller inte hitta) rätt böcker och vart vi ska ringa om någon håller på att dö o.s.v.

Norrmännen har en egen klubb(ja de är alltid värst), ANSA (Association of  Norwegian Students Abrod, de hittar bara på dumheter. Min goda vän Marie bor tillsammans med Marienne som sitter med i ANSAs bystyre, det vill säga hon är en av de som bestämmer hur mycket dumheter de ska hitta på.

För att välkomma alla norskianer och deras vänner anordnades det ett såkallat rebuslöp. Helt enkelt en tävling med 7 olika stationer som vi skulle få poäng för. I god skandinavisk anda gick 5 av 7 stationer ut på att intaga någon form av alkohol på tid i kombination med något idrotts moment.

I vårt lag var vi bara tjejer, inte den stora bastant typen utan alla var ungefär lika stora som jag.
MEN det man inte har i kroppen får man ha i huvudet eller tvärt om, vi gav oss in för att vinna!

Vi hade väldigt roligt och stod fortfarande på benen pigga och glada efter 10 timmar rebus lösande och en del rusedrycker.

Det bästa var att vi vann:) här är Caroline med vår pokal.Här en en av stationerna: Drick en öl med två tamponger i munnen,
spring med bollen till slutet av bandet, snurra 15 varv runt bollen, spring tillbaka:)

200 Ft = 0.5 liter Soproni (öl)

Vi var på Equus i torsdags.
Det är gratis att gå in, ölen är så klart billig och eftersom det var första kvällen var alla där.
Equus ligger i källaren i bibliotekshuset (lustigt eller hur?) och det är långa valv, påminner lite om en pizzaugn.


Jag kom lite tidigt så det andra dansgolvet hade inte öppnat men jag frågade om jag fick fota lite och det fick jag.Vi hade Zoololgi första lektionen, läraren inledde lektionen med "95% av engelska kursen blir underkända på första tentan"


Jag är så glad att jag kan säga nej, det var flera som inte kunde säga nej till öl och party och de såg lite trötta ut.


Nu ska jag ut och öva på att säga mera nej, Norskianerna har nollning och jag ska tydligen dit.
Fransmännen säger att jag tydligen ska till gatufest i kväll också.
Suck, det kommer bli en  lång dag.

Klättrade igår, så jag har ont i hela kroppen.  Det är säkert nyttigt:)

Trött?

Man märker att vi håller på att lära oss mycket, alla går runt som zombis.
Det spelar ingen roll om man sover 12 timmar om dygnet, man är trött i alla fall.

Idag har vi blivit introducerade för Biofysik, vilket är precis lika tråkigt som det låter. Vi har en mycket grå professor som kommer till vår skola för att ha förelåsningar och sen åker han tillbaka till sitt universitet, tekniska universitetet där han förmodligen undervisar i någont ännu tråkigare. Lyckligtvis är det bara tråkigt än så långe och inte svårt men det lär väl komma:)


Jag har varit omgiven av ett "åh vad det är underbart här och allt är häftigt" moln tills idag (biofysiken blev för tråkig) så jag har inte noterat min rumpas vilda protester mot bänkarna i kemisalarna men här en bild så förstår ni nog att träsmak i baken bara är förnamnet efter 2 timmar.Dagens andra nya ämne är Botanik. Förhoppningen är att vi ska ha samma professor i Mycologin för han är jätterolig.
"Ni får komma sent, men bara om ni mutar mig med choklad, inte glass, choklad."
Han hade svansjön som bakgrunds musik till sin presentation av ämnet. ( Harry Potter introt är stulet från svansjön)

I kväll öppnar Equus club, vår bar på campus, som lustigt nog är i källaren på biblioteket.
Det kan bli sent men vi börjar kl 10 i morgon så det är ingen panik.

Eller?

Snart är första veckan över

Gårdagen bjöd på praktisk anatomi. Vi besökte skolans stall och skulle klämma och känna på hästen för att se att inga ben saknades. Det gjorde det inte däremot saknades det goda humöret på hästen, jag och Marianne fick en liten sur ponny som inte alls ville bli klämd på  vi fick också två Irländare utan hästvana och en Amerikansk tjej som nog aldrig varit i närheten av en häst heller.  Vi tyckte det hela var ganska lustigt.


Vi ska ha två vita långärmade labbrockar till kemilabbar och anatomilabbar. Så det bar iväg till arbetsklädsaffären. Den första hade ingen i min storlek så jag fick åka genom hela stan men nu har jag dem:D


Ny labbrock


I November börjar vår dissektions del av kursen och då ska vi köpa instrument till det men det är ju ett senare problem.Marie ringde igår och ville röra på sig, utan att intaga alkohol och då hennes rumskompis var ohemma passade det ganska bra att ta en kvällspromenad på Margitön. Eller ja enligt Marie så är hennes Roomi hemma lika ofta som Marie är här hema hos mig.Stad i ljus, Donau från Margit bron


Dagen till ära har vi haft kemi, cellbiologi och mer anatomi.
Kemin och cellbiologin var det vi gick igenom på preparand kursen så vi kan lägga lite mer tid på anatomin. Om jag ska tro de två Svenska tjejerna från andra året som är med på våra lektioner så är det nog ganska bra. De hade klarat allt utom anatomin.


Har skrivit upp mig på Mykologi idag, läran om svamp. De säger att det ska vara väldigt svårt.

Hoppas inte.Första Riktiga Dagen i Skolan

Började lätt kaotiskt, som jag nämt tidigare så är det här med att ha bråttom inget man har så mycket till övers för här nere. Vilket gjorde att jag kom 15 min försent till min första lektion.

Hemma i Sverige så får förstaårs eleverna kanske en rundvandring, någon som hälsar lite välkommna, informerar om vilka böcker man ska köpa, vad kaffet kostar och var det finns att köpa o.s.v.

Inte här.

Här smäller man igång hela kalaset från dag 1. Jag missade 15 min av min lektion, det kännes som jag missat en hel kurs. Anatomi är läran om "delarna" på djuren och i dag har vi haft 2 lektioner. En i lektionssal där de gick igenom grundera lite sjöraskt, sen var det invigning av skolåret och sen var det tillbaka till skolbänken.

Väl tillbaka hade vår anatomilärare varigt vänlig nog att ta med sig två (polis) hästar så att vi skulle förstå bättre. På dem ritade han alla benen med en krita, och pratade om alla sina älskade ben och muskler tills polisen som höll i en av hästarna började fnissa och en av tjejerna på första raden gjorde lustiga ljud. Då frågade han vad som hade hänt och hon svarar " hästen svalde mitt suddigum" Själv klart brister alla ut i skratt, hästen tittar drygt på alla. Föreläsningen fortsätter och sekunden efter spottar hästen ut suddet och ser väldigt sur ut.

Polishästarna som medverkade vid dagens andra anatomi lektion tar paus.
( Tror att poliserna var nöjda över att bli betrakade av 150 norska blondiner)
Invigningen var som på Hogwarts, alla proffesorer hade långa klädnader och lustiga hattar, i olika intressanta färger, långa tal på ungerska (översatta till engelska av en mycket uppgiven ungersk tjej.)


Jag och Mai åkte hem till mig och jag lagade mat sen pluggade vi anatomi. Det är roligt, lite rörigt än så länge men jag tror vi kommer att förbättras funderar på att tapetsera om lägenheten med anatomi plancher, jag menar hur ska jag annars komma ihåg namn aom  "Regio articulum temporamandiblais" eller "Fossa paralumbalis"

Nästa fina sak med vår vackra "trollkars"skola är att de rekomnderar böcker, och inte som i Sverige en eller kanske två utan 15 st och säger " tja det står ju nästan samma sak i alla böcker så köp vilken ni vill."

Har liten läxa tills imorgon," det vore bra om ni kunde det vi gått i genom idag tills imorgon" -> Nästan alla ben i hela hästen. ( för er icke djur intresserade så har hästar, som är stora djur väldigt många ben)
Så jag tror det blir en titt till i anteckningsblocket innan jag somnar.


Norrmännen har faddervecka. Marie ringde och undrade var jag var. Jag sa nej, tänkte att det är lika bra attt börja vara bitter och sur så kan man släppa efter lite sen. Men vid närmre eftertanke så tror jag inte att det blir något släppa efter

Första dagen i skolan

Så var det avklarat, registreringen för skolan och pressentationen av vår kommande vecka.

Det här med tid är helt enkelt inte riktigt ungrarnas grej. på måndag har vi Anatomi kl 12.00 i stallet. Kl 14.00 ska vi vara formellt klädda och sitta i aulan som ligger 20 min promenad ifrån stallet. Anatomin slutar kl 13.30.


Men som det står på min student mössa. Don´t Panic.Idag ska alla ut och festa loss, inte jag eftersom jag åker till Göteborg imorgon:)
Känns lite konstigt att åka "hem" nu när "hem" är här i min lägenhet.
Men Det blirt säkert bra när jag får fötterna på Svensk mark.


Min lägenhet:)
I den engelskspråkiga kursen är 75% norska tjejer, lustigt men sant.
Jag har 3 Svenskar till i vår "årskull" men ingen i min klass.
det går 5 killar med blandad nationalitet på kursen också, Dave var ganska nöjd förutom att 25% var Irländare precis som han själv.Jag ser fram emot att börja skolan på riktigt. Och jag är så glad att jag gick preparand kursen eftersom jag redan nu har massvis med vänner och jag har fått en liten spark i arslet när det gäller studierna också. Ska ni hit, gå kursen i två veckor, det känns mycket bättre då ( och ring innan ni kommer så ska jag rädda er från de tokiga norskianerna)


En helt vanlig dag

Idag har jag förhoppningar om att få en helt vanlig dag.


Jag har vaknat i normal tid för att vara jag, ätit lagom med frukost och jag och Craig ska till IKEA.


Det är sjukt hur fort en människa anpassar sig, vi var på Szimpla igår och drack vin och hade det trevligt, jag träffade två vet studenter från Norge och det blev inte så sent (eftersom vi har vänt på dygnet några nånger sen vi kom hit redan.)


Inte så sent här är kl. 01.30-> Hemma i Nypan är 1.00 det senaste du kan vara "ute" om man inte drar på efterfest.
Under min Preparand kurs här så var vi på Rio och jag tänkte då att alla skulle hem tidigt eftersom vi hade fysik de tre första timmarna av dagen, men icke jag åkte hem först och jag kom hem 3.20, men så var det ganska ensamt på fysiken också.


Innan jag kom ner hit hörde jag en massa skräck historer om att det är svårare tentor mer att läsa in här än i Sverige.


Enligt de jag träffade igår så stämmer det inte riktigt. Skälen till att så många misslyckas är dessa:

*En öl kostar mellan 100 - 500 Ft (100 Ft = 4 Kr)
*Budapest, tillskillnad från andra storstäder sover ALDRIG
*Att åka taxi genom "hela" stan kostar 1000 Ft (1000 Ft = 40 kr)
*Norrmän är inte klokaVi var på Rio för någon vecka sen.


På begäran

Här är inte en blogg, utan en rapport. Rapporten berör hur det är här nere i Budapest, på begäran av flertalet vänner.

 

 

Nu har jag varit här i två veckor, hunnit skaffa mig en mycket fin lägenhet, fått många nya vänner och provat på Budapest´s uteliv.

 

 

En liten snabbfakta ruta är nog i sin ordning för att ni ska få en bild över hur det är här nere, innan ni kommer hit och hälsar på mig:)

 

Budapest är huvudstad i Ungern och har ca 2 miljoner invånare-> dubbelt så stort som Stockholm.

 

I Ungern talar man ungerska som härstammar från den Finsk- ugriska språkstammen-> Helt OMÖJLIGT att förstå för alla, till och med finnarna ligger risigt till. Engelska talas av den yngre befolkningen men i begränsad mängd.

 

Valutan här heter Forinter 1Ft= 0.04 kr

 

Folket är bittska, eller vänliga, lata och inte speciellt "service minded" det mesta går väldigt långsamt och det här med att passa tider är inget man sysslar med i någon större utsträckning.

 

Folk klär sig hur som helst och killar visar sin uppskattning genom att stanna på gatan och stirra på dig samtidigt som de säger något på ungerska.

 

Sverge är det stora idol landet här. Ex, Jag och Marie( Norskian) satt på ett café och tjejerna breve oss frågade med stora ögon om vi var från sverige. Vi sa Ja och nej, Hon bad om ursäkt 100 gånger och sa sedan att hon tyckte vårt språk var det vackraste i världen, inte för att hon hade lyssnat men hon tyckte om att vara i närheten när någon pratar svenska eller norska.

 

Folk är helt enkelt inte kloka här.

 

Jag ska börja i skolan på riktigt på måndag, lite skrämmande med det ska blir roligt. Har redan många nya vänner här, eftersom jag gick på en preparand kurs i de två veckorna jag varit här vi.

 

Den språkliga förvirringen i mitt stackars huvud är total. Värre än vanligt. Men med tanke på omständigheterna är det kanske inte så konstigt.

En kort presentation av mina nya vänners nationaliteter

Norge, Cypern, Spanien, England, Irland, Canada, Japan, Sverige, Portugal, Frankrike och Israel

Så klart blir det lite kaos i huvudet när man växlar språk var annan mening. Exempel på ett fem minuter långt samtal med mina vänner: Engelska-franska- Svorska- svenska - Norska- engelska franska o.s.v.

 

 

Fortsättning kanske följer:)

RSS 2.0