Påsk

I Sverige äter vi ju sill så fort någon kristlighet har gjort något eller när vi firar våra hedniska förfäders gamla fertilitets ritualer. Här har man döpt påsken till "Húsvét" översatt "kött veckan", inte så konstigt när man undersöker anledningen. Den långa fastan som vi i Sverige "firar" med fetisdagsbullen (semlan) har en motsvarighet här, en lång tid utan kött och nu är den slut så då frossas det i kött. En annan lustig sak de förväntas göra, lite som att våra barnan klär ut sig till påskkärringar så går de ungerska pojkarna runt och duschar vatten på flickorna eftersom de är blommor, ofta parfymerat vatten. Som tack för hjälpen blir de inbjudna på något att dricka. De gamla traditionerna ska tydligen leva kvar lite mer ute på landet men min ungersklärare berättade att det lätt går över styr och att flickor ofta gömmer sig eftersom de inte har vidare lust att bli 1. dyngsura då de små duscharna bytts mot hinkar och 2. 25 olika parfymer spreyats vilt omkring dem hela dagen.

Jag ska absolut ta en liten paus från mina studier när jag kommit hem igen efter en kvick visit i fosterlandet och min beskärda del av den inlagda fisken, ska till och med se till att få med mig en burk eller två tilsammans med vikinga hjämar och flaggor då "the international days" är i antågande. Förhoppningen är att utplåna alla rykten om isbjörnar på Stockholms gator och försöka få dem att förstå livsnödvändiga koncept som "fika" och "lagom" samt bjuda på köttbullar, sill och inte minst riktigit kaffe!  Om någon har något annat typiskt svenskt att föreslå till Det svenska bordet så är alla förslag välkomna!

Irländare, spännande folk

I morgon är det St. Patrics day. För alla som befinner sig på Oirland brukar den gå ganska obemärkt förbi. Här icke. Det luriga är nu för de stackars irerna att Ungern har haft en ledig dag i går, vilket resulterade i en genensam minneslucka från fredag till i morse för (jag tror) samtliga med Irländskt ursprung på vår skola. Dessutom har vi den andra fysiologi midtermen i antågande med sjumila kliva tutandes i basuner och trumpeter.  Min vän Dave kläckte ur sig "I´m sick of it"  jag svarade att han kanske skulle ha tänkt sig för innan han lämnade den gröna ön för att utbilda sig i 5 år och att det var lite väl vekt att ge upp redan innan det första året var avklarat.

Dave: - "No, I´m sick of drinking"

Linnea + 4 mycket trötta irländare: - ......................

När jag berättade att man inte måste tittade samtliga 5 irländare oförstående på mig och sa i en mun " But it´s St pattys day..."

Student mat

Att föda en student som lever på mindre än vad en vanlig, arbetande människa spenderar på hygienarticklar är inte så svårt som man tror. Människan tillhör ju oppotunisterna tillsammans med grisar, rävar och björnar. En kreativ student kan göra ett kalas mål av i princip vad som hellst. Man tager vad man haver sa Kajsa varg. Tvyärr har ju studenter inte så mycket men skam den som ger sig. Favoriter i detta boende är ex. kända rätter som

Pasta med tejföl(tejföl har ett helt eget inlägg för er som missat vad det är)
Potatis med saltad lök inlagd i oliv olja
Ris med tejföl
Kyckling med tomater
Kyckling med tilbehör som inte är tomat( på fredagar)
Vitfisk (kommer frys packade i pasar om 1 kg) med tomater
Soppa (allt du hittade i olika skåp som inte rörde på sig kokad med buljong)
"Gratäng" ( Resten av det du hittade i skåpen blandat med ägg, in i ugnen tills ägget och det som rörde på sig har stillat sig tillräckligt för att ätas)

Frukt och grönsaker för att spä ut all mat. Det gäller att hålla sig till tallriks modellen, men nödvändigtvis inte under en måltid, här kör vi mer veckovis...

Fredag

Före lördag, efter torsdag som de säger i nilecity, mitt city, ditt city, mitt i city!
Dagen till ära har det:

Slutat upp med det mycket deprimerande snöblandade regnande, nu tittar tilloch med en mycket bly sol fram bakom molnen

Pratats om adrenalin, paracetamol och blommor av snurriga proffesorer

Tagits närvaro på den kemiföreläsning jag NÄSTAN missade p.g.a. övernaturlig gravitationskraft vid området kring min säng men jag lyckades ta mig upp

Ätits kyckling gyros på west end till lunch


Livsgnistan har långsamt börjat återvända, folk drar lite på munen under de obligatoriska "så du var inte heller på equus igår" skämten bland de 60% som deltar i föreläsningarna på fredagar, i synnerhet kemin kl 8 då jag tror att vi är nere på 30% närvaro.

Men nu är det ledigt tills på tisdag, det är i vår värld en vecka(räknat "idag gick vi bara till 14, så fredag är i princip ledig och då blir det 4 hela lediga dagar, som ju nästan är 5 och 5 dagar är ju en arbetsvecka!")

Humöret är inte här än, men på väg!

Likgiltigheten börjar infinna sig

Tråkigt men sant är det, hela klassen har drabbats av någonslags avdankad likgiltighet som ligger som ett tunt dis över föreläsnings salarna. Ingen riktigt bryr sig, man går dit, sitter där och går hem och tänker "uh" och läser in sig på vad det nu är man ska läsa. Försöker att se det som en del av utbildningen, att helt enkelt stå ut och inte ge upp. Allt är fortfarande intressant, men det är lite som att gå runt i sirap. Ingen orkar klaga och det finns inte så mycket att klaga över, vi har vant oss vid hur livet är här och alla förstår att vi måste lära oss en massa saker på kort tid. 

Idag har jag desstuom ätit upp den sista semlan som Björn och Myran bakade åt mig när de var här och vände upp och ner på mig, min lägenhet och halva Budapest.  Men snart blir det bättre, eller sämre beroende på hur man är funtad för de sysslar tydligen inte med vår här, de går direkt på sommaren med allt vad det innebär...

RSS 2.0