Bitterhet och brudklänning

Sista fysiologi midtermen avklarad! Vi höll på att förlora hoppet bland reproductive physiology of the cat, dog, lama, horse, cow, rabbit och så den "domme fuglen" för att citera Rebecca. Över är den i alla fall, alla trodde de blivit underkända men det visade sig vara julstämning på institutionen när de rättade eländet så nästan alla klarade sig ( med Budapestianska "nästan alla")

Nu har vi ett informatics midterm i excell nästa vecka och sen är det full kareta in i tenta väggen för de som skriver något innan jul. Eller ja, innan det så har vi ytterliare ett prov i informatics och samma dag har vi prov i Vet profession. Det sista kommer bli en lustig upplevelse, det är jag och 9 andra tapppra själar som har varit på de lektionera och haft gästföreläsare som berättat om hur det är att vara veterinär, det har vi ju inge anteckningar på och det finns inget material att plugga på heller så de som inte varit där har ingen aning om vad som sagts. Nu ska vi inte sticka under stolen med att jag inte kommer ihåg så mycket av sånt man kan bli frågad på, vad föreläsarna heter har jag t.ex. ingen aning om men om det är bilder på dem så jag jag ju säga vem som pysslar med vad:P

Den naturliga reaktionen i vår klass var så klart att bli arga och upprörda, säga elaka saker om vår skola o.s.v. Livet är orättvist, det måste övas, de som går på de obligatoriska föreläsningarna till och med efter 10 timmar föreläsningar på onsdags kvällen kommer att få en fördel jämt emot de som gick hem istället. Jag ser inte det orättvisa idet men det är tydligen helt på trynet. Sen är jag ju knäpp också, jag tycker ju det mesta är intressant så jag hade nog gått även om det hade varit frivilligt.


Här är en blid för att muntra upp alla efter detta hybris inlägg, vet inte om jag har sagt det för, men jag lider inte av hybris, jag njuter av det. Man blir lätt bitter när genomsnittslektionen har 15 elever i bänkarna, 25 på bilioteket och 60 hemma i sängen, de 60 skriver klagobrev, som besvaras på lektionerna dit de inte går. Sen det fantastiska i att få en repetition av saker på sina labbar för läraren "vet att ni inte var på föreläsningen". Åter till bilden, ni som varot här vet att de har en hysterisk marknad för brudklänningar och här är den senaste kreationen i an av afförerna som jag åker förbi med bussen:DControl Alt defeat

Nu börjar mjölksyran komma precis som i jag misstänker att den gör i alla marathon lopp, inte för att jag någonsin har sprungit något och jag måste erkänna att jag starkt betvivlar att jag någonsin kommer utsätta mig för något sådant. Det maraton jag upplever är den fantastiska utmaning att läsa nästan dygnet runt, hela tiden. Det är många av mina vänner som skickar små hälsningar "lycka till på tentan nu, det går säkert bra" eller " när är tentan så ska jag tänka på dig när du skriver". Allt detta är ju såklart väldigt trevligt men eftersom jag har haft en tenat i veckan i två månaders tid, bortsett från 2 veckor där vien vecka hade tre tre tentor och en vecka helt utan tentor så blir de stackarna utmatytade av all energi och alla tankar de skickar till mig. Nu låter det mycket värre än vad det är, var annan vecka har vi biokemi lab och det tillhörande provet är muntligt och midterm tentorna i fysiologi är var annan eller var tredje vecka oftas samma vecka som biokemi labbarna så ingen fara på taket. Men det ställer ju till det för folk man pratar med halv ofta, "hur gick det på tentan" svaras oftas med "vilken av dem?"  vilket kan verka drygt och otrevligt. Så klart inte meningen vi har få vänner från den verkliga världen kvar så man får vara rädd om de man har.

Nu sitter jag här efter en vecka som inleddes med studiebesök på smådjur kliniken (en av kirurgerna frågade om jag mådde bra, jag var ju så blek men sen konstaterade hon att jag var blond och jag tror att hon i sitt stilla sinne tänkte något i stil med att om hennes ungerska elever hade antagit min naturliga hudfärg hade nog förlänge sedan blivigt utburna på bår, jag kollade med Alexandra och enligt henne såg jag ut som jag brukar= spöke) en godkänd biokemi tenta med start 07.15 och därefter en skoldag med slut 20.00, en godkänd fysiologi labb med tillhörande prov kl. 08.00 i dag och nu pasta med pesto och ungerska läxa innan jag ska tilbaka till mitt älskade universitet för att läsa ungerska och skriva på den där uppsatsen som vi skjutit upp allderles för länge.

Det sjukaste med allt ihop är inte tempot skolan håller, eller mängden information inte heller den något konservativa studie formen utan vilket extremt inflytande de nedrans proven har på hela ens varelse. Jag skulle säkert varit sjuk om jag kände efter, men nu hinner man inte tänka på det för hur van man än blir av att ha prov hela tiden så blir man lite stressad och många bäckar små tar nästan knäcken på all självinsikt. En annan oroväckande sak är att man får en kick av att vara godkänd, ett rus som inte liknar något annat. Stressen släpper i 2 sekunder och hela livet blir vackert för att på den 3 sekunden återgå till gråsvarta stress träsket som man trodde man kommit ut ur.

Next semster will be diffrent....


Phu

Näst sista fysio midtermen är över, godkänd och borta. Nu har vi bara en i biokemi, informatics, den sista i fysiologi, en uppsats, 2 biokemi labbar och 2 fysiologi labbar kvar bland midterms och annat små plock innan de riktiga tentorna drar igång! Nästan frame igen alltså.

Jag berättade samma sak för föräldrarna i går när de planerad in sin årliga visit.  Förra året prickade de in avresedatumet dagen jag hade min semifinal dissection i anatomi 1. Tasktig tajming heter det tror jag. Den här gången så inledde mamma med att säga " vi kommer när det passar som sämst säkert, men det är enda datumet som funkar". Jag tittade efter i min lilla kalender och de har fantastiskt nog prickat in den helgen som vi har "andings paus" och kommer samma dag som uppsatsen skall vara färdig, sen har vi "ingenting" veckan efter. 

I helgen, med början i går så är det Marek napok. Det är den traditionella ungerska grisslakten. Det finns ett kolliguim som det kallas, ungefär som studentkorridor där hela kalaset drog igång i går. Ikväll så är det kalas hela natten och imorgon kl 6 så slaktar man grisen för att sedan göra olika rätter av den hela dagen och så äter man fläsk tills man har fått tryne och knorr. Buffen är öppen från 12 på dagen till gryningen. Det står ingen stans men jag misstänker att man sköljer ner nassen med pálinka som är fruktbrännvin. Tänk vilken uppståndelse det hade blivit om Ulltunas studenter hade slaktat grisar kl 6 i deras studentkorridor! Här är det ju en annan kultur och vår älskade Dr. Bartha ska köra lite standup comedy under "lunchen".

Nu blir det åter till biokemin, tentan är 7 onsdag morgon och det vore trevligt att bara göra den en gång.

Ledigt

Det här med ledighet är ju något som vårt älskade universitet vanligtvis inte sysslar med. Men nu är det en sådan " nationell" ledig dag, vilket innebär att allt är bomstängt och då kan vi ju lika gärna vara lediga efter det inte finns något annat at göra än att studera. Många har åkt hem till sina respektive länder över denna lång helg, jag hadeockså hemsk gärna hade gjort om det inte vore för de nedrans midtermsen som dyker upp och ställer till det. Min långhelg har bestått av en trevlig middag med haloween kalas i fredags, sen studeier, mer studier en lite tur till biografen för att sedan återgå til studier. Den här gången försöker jag trycka in de viktigaste hormonernas funktioner, härkomst, effekt på olika djur i olika mycket ljus och olika mycket andra hormoner. Det är ganska många, alla reagerar olika beroende på en massa saker: om man har för mycket, för lite, om man inte äter, om man äter fel och om man äter för mycket, om det är torsdag eller om man är glad eller ledsen. Det är ju väldigt spännande, lite black magic nästan, man får en helt annan syn på folk och sig själv.

Why the Sunday lunch makes you fat:
Chicken soup: Innehåller peptoner, delar av proteiner som gör att din mage producerar mer enzymer som bryter ner proteiner.
Wienerschnitzsel with potato: Din mage har precis som kockarna på TV " förberett" lite och bryter ner schnitzeln, potatisen som är bara stärkelse gör att ditt insulin ökar, insulin är hormonet som säger åt kroppen att spara allt. Så alla kolhydrater åker rakt in i förvaringen, vilket tyvärr är fettreserver eftr det att dina muscleceller är " mätta" eftersom insulinet går upp så blir du mer hungrig och äter mer då ditt blodsocker går ner eftersom insulinet sätter allt i cellerna.
sómoli gáluska: är allt fett och socker du kan tänka dig iblandat, den ulitmata efterrätten. Den extrema mängden socker gör att insulinet inte hinner med och ditt blodsocker återgår till det normala, det circulerande insulinet fortsätter att sätta allt " löst" socker in i fett cellerna eftersom musklerna var fyllda för länge sedan.

Det här svara också på frechy frogs the fidels fråga, hur kan norskianerna vara så smala när de äter nästan hela tiden? De äter choklad när deras blodsocker är lågt och insulinet är långt, det går ju inte att spara saker man inte har, och när blodsockret gått upp av chokladen så är det för sent, hjärnan och musclerna har använt upp det mesta av det och de som sparas gymmar de hurtiga norrbaggarna bort.

På ungerska heter fysiologi " élettan" vilket betyder ungefär läran om livet. Nu blir det mer livslära, om ljus inverkan på fågel testiklars vikt, om folk som är hopplöst dumma av brist på thyroid hormoner under barndommen och män som blivigt 3.15 m långa av överproduktion av Growth hormone. Sen ska jag äta kaka också, men mest för att det är gott, " maybe you shoulden´t look on everything from a physiology prespective..."  som vår lärare sa efter en lång utläggning om det äckliga med kyssar...

RSS 2.0