Midterm

Det har ju varit lite uppförsbacke hela helgen för hela vår klass. Man har kunnat läsa fb uppdateringar som " pleas shoot me", "blä" och "mental rumination". Men nu är eländet över, själv firade jag terminens första fysiologi midterm med en kopp varm choklad och sedan en anatomi 1 planary. Det sist nämnda för att jag misstänker att jag inte kommer ihåg tillräckligt för mitt anatomi final i från första kursen. Jag upptäckte att jag saknat Dr. Gerics, inte bara att det går att läsa vad han skriver på tavlan och att han sätter igång hjärnan på sin klass utan också hans underbara ironi och sina mycket diskreta hintar "is it a left one ( skakar på huvudet) or a right one( nickar och mimar yes)"

 Sen så lurar han så klart i ettorna en massa dumheter som att de har nog med tid till sitt första midterm. Vilket de visserligen har om de har pluggat ordentligt, men eftersom de fortfarande lever i tron om att nog med tid betyder att du inte är helt säker och måste fundera en liten stund för att sedan svara och inte kunna svara på saker i sömnen så kommer de uppleva tiden extremt knapp.  Vi har alla varit där, (en del är kvar i den ulliga rosiga fluffiga världen) men det ska bli intressant och se hur de reagerar på att Dr. Gerics alltid har rätt.

Mitt midterm är förmdligen ingen katastrof, bara väldigt nära. Men men man måste få ha dippar ibland. Även om man är veterinär och inte mäniska, lustigt hur man är funtad. Sliter arslet av sig för att bli något som sliter ännu hårdare. På onsdag har vi nästa vet proffesion får se hur mycket predikan det blir om ensama veterinärer med endast sina sällskapspotatisar att komma hem till.  Vår klass kanske inte kommer så långt, vi måste vara den sämsta klassen någonsin, i morse var vi 7 st på etologin, av 112. Så Department of physiology and biochemistry har sänkt kraven för fysiologiuppsatsen, från att behöva vara "top 50%" måste man nu delta på 2 föreläsningar som handlar om hur man skriver den. Tror vi, vi får se i morgon eller så måste man vara top 50% och vara med på föreläsningarna. Qui vivra, verra!


Cylinderhattens försvinnande

Vem vaknade upp en morgon och tänkte " det här med cylinderhatt slutar vi med och när vi ändå pratar om saken varför inte hoppa över västen och käppen också?" Varför försvann dessa stilsäkra attribut? Jag vill ha någon att skylla på, tänk så mycket trevligare det hade varit med en omgivning i hatt! 

När man tänker vidare i hatteriet så kan jag inte tänka mig någon som inte skulle passa i cylinderhatt, om den nu ska jämföras med andra modetokerier som vi håller på med nu som det här med att flickor springer runt utan byxor, eller väldigt små byxor. Det finns folk som klär i det och det finns de som kanske skulle valt en annan toalett.  För att stärka mitt argument rekommenderar jag att ni läser Jerome K. Jerome´s Tre män i en båt och kapitlet om garderober som passar sig på sjön, färger som passa honom utmärkt och färger som passar hans vän Gerore utomordentligt dåligt. Poängen är helt enkelt att en svart cylinderhatt gör, precis som frack att alla pojkar hoppar upp ett eller ett par steg på stilighets stegen.


Jeremy Brett som Sherlock Holmes, tillsammans med Lord Byron, Heath Ledger och Axel von Fersen tillhör han den skara stiliga män som tyvärr gått bort. Bilen är tagen från http://www.google.se/imgres?imgurl=http://uraniumcafe-the.com/wp-content/uploads/2009/09/holmes12.jpg&imgrefurl=http://uraniumcafe-the.com/tag/britain/&usg=__BwwNXgmAhTUnyY-Z2Ps4rOjqv9Q=&h=634&w=500&sz=42&hl=sv&start=143&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=Ht5lMCDI8UyraM:&tbnh=137&tbnw=108&prev=/images%3Fq%3Djeremy%2Bbrett%26start%3D140%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN%26rlz%3D1T4SKPB_svHU374HU375%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1


Motivation och förkylning

Jag kan lura mig till att tycka det mesta är intressant på något sätt, informatics, vet proffesion, och till och med biokemi slinker ner mer eller mindre smärtfritt. Men just nu så har jag hamnat i något märkligt baksug i motivationen och den vanligtvis mycket intressanta fysiologin går inte in. Taskig timing, eftersom vår första midterm är på måndag. Jag misstänker att jag håller på att bli förkyld och att denna plötsliga uppförsbacke planar ut efter en lung helg, tvångsläsning och en riktig fest måltid i kväll. Jag har varit på Lehel tér och handlat kantareller( under morgonens dissektion så hann vi inte bara med att titta på alla nerver i frambenet på en hund utan också diskutera svampplockning med Dr. Szalay som plockade 3 IKEA kassar med Karl- Johan och fjällskivlingar utanför ùllö), en kotlettrad med 4 processus tranversus /processus spinalis och mandelpotatis.


 
Här är min egen potatis som jag odlar i en kruka på balokongen, den försökte rymma från kylen någon nång i mitten på mars så nu har den blivit sällskapspotatis i stället.

Nu får jag återgå till den fantastiska mekanismen som behandlar mina kantareller efter de blivigt sås....


Morgonstund har guld i mun

Jag brukar frysa mitt bröd eftersom jag inte hinner äta det innan det promenerat iväg på egen hand eller förvandlat sig till ströbröd. Det beror med största säkerhet på att jag äter "frukost" i skolan mellan föreläsningarna istället för på morgonen när jag, jag ska inte ljuga och säga vaknat utan skriver istället kastat mig upp ur sängen och ut genom dörren med min thermosmugg fylld till bredden med kaffe som på något mystiskt sätt uppenbarar sig i en kanna på morgonen. Eller jag tror det i alla fall för jag har ofta en tom thermosmugg som luktar kaffe (eller på kalla dagar innehåller kaffe som är för kallt för att dricka men som känns " det går nog fortfarande" när man försöker bedömma det) när jag vaknar efter dagen första föreläsning. Åter till brödet, som vanligtvis brukar befinna sig i frysen vid den här tiden på dygnet. Men inte idag för jag har nämligen haft besök, besöket behagade vakna innan uppstigning och insisterade på frukost, vilket tydligen inte är springkaffe med dagens anteckningar utan mackor, helstekta oxar, yoghurt, juice, sallad och kaffe. Brödet hittade alltså aldrig hem till sin frys utan fick husera i värmen på köksbänken. Min brödrost fick tyvärr inte del av den informationen utan förväntade sig en bit med permafrost men icke, jag tänkte " nu får jag ta ut dem lite tidigare, gick i väg och läste om myrans heroiska försök till bullätning och tänkte att en svensk kanelbulle inte vore fel till det ganska kalla kaffet som lagades i morse vid 6 tiden då besöket återvände till fosterlandet. Då en lätt dimma kommer från mitt lilla kök och doften av villabrand når mina näsborrar. Man ska tänka possitivt, hade jag haft en hysteriskt stark kompressor skulle jag kunnat göra syntetiska diamanter av mina frukost mackor, i avsaknaden av sådan agerar de nu rökelse på balkongen.

Den andra omgången bevakades likt Arthur Dents morgonmål i stekpannan i The hichhiker´s guide to the galaxy så de inte fick för sig att rymma eller också konvertera till grillkol.


Hybris

Ok, inte hybris men väldigt nära. Vi har börjat vår "vet proffesion" i dag som innehåller info om hur alla olika legitimationer, fackföreningar och EU råd fungerar lite generellt. Kursen innehåller också lite om vilka risker man utsättsför som veterinär, vad man kan göra och vilka områden som man inte kanske tänker på när man börjar på skolan det hela är kryddat med det vanliga föraktet mot läkarkåren, vårt framtida yrkes viktiga roll för sammhället och allt annat som alla yrkesgrupper som spenderar sina upphackade nätter med att vada i dynga och trösta katt-tanter på sina barns födelsedagar intalar sig själva när de börjar tvivla på sitt val av framtid. Och så uppe på det lite hybris. Det var en ganska mysig föreläsning men man kan undra vem som satte den den onsdag efter 10 timmar föreläsningar och labbar....


Onsdagar verkar vara dagen till allmän förtvivlan för hela skolan, i dag så fick en av 1: orna( vi har folk som läser termin 1 och 3 samtidigt) världens utskällning av vår anatomi proffessor för att han fotatde under vår planary. När planaryn låg på måndagar så suckade han bara högt och irriterat  åt alla som åt under dissektionerna.  Men men ,nu blir det biochem för hela slanten, har första labbenm i morgon kl 8.


När jag blir stor ska jag bli Edward Blom, eller ett får

Eftersom jag lever i frivillig exil så tycker världens Tv-bolag att det inte är mer än rimligt att blocka Ungern från en stor del av deras program. Missförstå mig rätt, jag tycker att folk ska få betal för sitt arbete, även om det svider för sådan som jag( med själen i plånboken). Sen har ju det faktum att världen är fruktansvärt orättvis övats åtskilliga gånger av alma mater ( den beskyddande modern skolan) och verkliga livet, detta gör det inte mindre surt att folk i Sverige får titta på hur mycket SVT, kanal 5 och BBC play de vill, medans jag får "Not avalible in your country" på skärmen i stället för The great british bake off. Allt är ju inte bröd och korinter som myran brukar säga ( läs död och förintelse) eftersom jag har ett urval av saker de låter mig se, bland annat underbara "Mellan skål och vägg med Edward Blom"

Jag undrar hur man får det jobbet. Han är helt klart utbildad, kultiverad och smått exentrisk så som var gentleman med klass bör vara så att han har fått jobbet och inte jag är ju inte så konstigt. Åka runt och äta god mat, bo på hotell och dricka öl är helt klart något jag skulle kunna tänka mig!

Om jag inte kan bli Edward Blom vill jag bli som honom och går inte det vill jag bli ett får. Vår skola har precis som många andra skolor som pysslar med djur en nästan religiös syn på djur från gruppen Rumenantia, alltså kor getter och får. Detta har och göra med deras 4 magar och hur de fungerar. Dagens onödiga info: du kan mata en kossa med toapaper och urea(inehåller kväve) och kossan mår prima. Prova den dieten och se hur långe du klarar dig på den....

Fördelar med att vara en ko, eller ett får:

Allt du stoppar i dig bryts ner av microorganismer i våmmen

  • du behöver inte äta några vitaminer, det sköter kompisarna i våmmen
  • om du spyr hamnar din spya i våmmen
  • de flästa gifter bryts ner av mircroorganismer, har du något otalt med dina kor så är förgiftning inte någon större idé

Ok, det är inte bara guld och gröna skogar om kossan får huvudvärk så bryts en huvudvärkstablett ner och har noll effect på kon, processen genererar i gas ca 0.5 - 1 liter i minuten. Sen är jag kanske inte jätteimpad av idén att tugga maten två gånger. Men coolhets faktorn är ju uppenbar, har någon någonsin sett en töntig ko? Inte minst, ett får kan äta upp sin deklaration och få ut något av det och ingen blir arg. Heldre dum och får!


Pancreatic strength

Vi läser om matspjälknings systemet i fysiologin och har i dag läst om bland annat levern(hepatia) och bukspotskörteln(pancreas) och eftersom vi har vår älskade Prof Bárta så får vi ju höra många historier från verkliga livet. Bland annat om en av hans vänner som startade ett företag tillsammans med en indier och olyckligtvis var företaget en stor succé. Ni läste rätt Olyckligtvis. För att förklara denna olycklia succé så måste man snabbt gå igenom evolutionens naturliga urval, europerers matvanor på medeltiden och bukspottkörltens funktioner.

Evolutionen: Individer som inte hänger med i nya förändrigar har svårare att reproducera sig och i värsta fall dö
-> deras gener är körda (synd, jag hade gärna haft den där händiga gripsvansen kvar)

Europeérs mat och dryckesvanor under medeltiden och tja här i ungern även idag:I Vi åt och äter ganska fet mat, och inte minst så konsumerar vi en seriös mängd alkohol.-> Fet mat och alkohol irriterar tunntarmen.

Bukspottskörteln: producerad bukspott ( innehåller en något vassare typ av saliv med en cocktail av enzymer som bryter ner maten i mindre delar så vi kan ta upp alla näringsämnen) om tunntarmen är irriterad så produceras mer bukspott-> Om den jobbar för hårt så blir den precis som större delen av västvärlden utbränd eller inflamerad och måste ta semester.Här är det olyckliga i det framgångsrika företaget: Den indiska kollegan var med på alla företagsmiddagar och drack ungefär samma mängd vin, öl och förmodligen palínka som sin ungerska vän. Den ungerska vännes förfäder var de som överlevde vår Europeéiska diet-> generna för en tålig pancreas-> inte lika lätt utbränd och med kortare återhämtnings tid. Í Asien dricker man inte samma mängd alkohol, äter inte lika fet mat och har därför inget behov av en superpancreas, så vida man inte ska till ungern. Den stackars Indiern måste ha haft ordentlig magvärk och kännt sig som en säck med grus eftersom hans kropp inte längre kunde bryta ner proteiner och kolhydrater så tarmen kunde ta upp dem. Han avled efter en längre tid oupptäckt pancreatitis.

Levercellerna har inte heller ett lätt liv, som Prof. Bárta säger " if you visit Equus club you can be sure that 5% of you´r livercells are going to die." Detta beror på att leverncellerna som jobbar " i mitten" av levern jobbar under extremt syrefattiga omständigheter och det gör dem lite extra känsliga. Men the good news is, de kan förnya sig till skillnad från t.ex. hjärnceller som bara blir färre med åren, tänk på det nästa gång du dumförklarar ett barn!http://www.youtube.com/watch?v=oZrXRH7L1JY&feature=related 

Har ni tid så titta på vad Dylan Moran har att säga om saken. Jag försökte göra en snygg länk så man kan titta direkt i bloggen men jag saknar teknisk empati, trots 1,5 timme informatics practical.


Hjärntvätt

Min norskianska vän Rebeca berättade för ett par dagar sedan om en av sina vänner som åkt till det stora landet på andra sidan det ännu större vattnet när vi kom in på ämnet " förändringar som man inte tänker på när man byter land". Vännen i fråga hade lämnat Norge som ateist med 15 sec (till alla som inte haft Prof. Bárta så har du exakt 15 sec mellan det att du har vunnit över din mage tills nästa gång den försöker bli av med sitt innehåll)  till närmsta toalett när kristendomen nämdes till att bli döpt metodist när hon landade i sitt foster land ett år senare.

Och i morse så berättade Carro om sin nystartade blogg (som jag ska försöka hitt addressen till) där hon tänkte skriva av sig lite och hade författat ett litet inlägg om den förvirring som råder bland hennes vänner och familjer i Sverige. Det är svårt att förklara för någon som i sina frågor utgår ifrån det svenska skolsystem som idealet, där elev inflytande och jämstäldhet har en helt annan roll. För om man berättar rakt upp och ner vad det är vi gör på dagarna och hur vi "har det" i skolan så låter det förmodligen som vi klagar (vilket vi självklart gör ibland) men som Carro förkortade den här utläggningen " Jag älskar ju det här, inte trots att elevinflytandet sträcker sig till att du kan välja att gå på skolan eller inte och att vi kallar våra föreläsare vid titel och efternamn utan just därför."

Då kan man ju dra paralleler till Rebecas vän som ändrat sin uppfattning, har vi helt enkelt anpassat oss och inte märkt något? Om vi åker hem till Sverige, kommer vi bryta hjärnan?

 Vi har ju etologi första timmen på måndagar och det pratas mycket om Sverige och våra stränga djurätts lagar* där men också lite om hur fel det kan bli när folk som egentligen håller på med bakelser ger sig in i djurrättsfrågor. Om man är nyfiken på vad vi har för definition på Animal Wellfair så utgår vi ifrån vad djuren behöver, vilket kan låta simpelt men ta betendet från en hund som blir lämnad ensam hemma och jämför med en katt som tvingas leva i flock med andra katter: Båda kommer troligen kissa innomhus och möblera om din lägenhet. 

Liten Belgisk kaninrymmling, infångad av vänlig dam. Han var väldigt manlig när han kom, men inte när han åkte till sitt nya hemMan blir hjärntvättad av studier, våra symptom är att göra expriment och analyser av alla djur (och människor) i vår närhet. Du ser en kanin, jag ser vår sista labb** i physiologi närma sig med storm steg.* Ungern var ett av de absolut första länderna i Europa med skrivna djurrätts lagar, 1898 kom första skrivelsen. **Alla experiment med djur på vår skola går igenom en komitée precis som alla experiement som Svenska universitet gör. ( För den oinvigde så räknas "student klappar kossa" som djurförsök)


Andra året

Äntligen hemma!
Har haft det fantastisk i Belgien, veterinären tyckte det var lite väl många vaccinationer men jag var glad över att se levande djur man ska vara lätt road så blir hela livet lite bättre..

Som det här Texel fåret, jag var säker på att han var en gris tills jag såg dem på nära håll


Det syns inte så bra men på skylten under lampan är det en pingvin med blond page som håller en öl "Vedett extra blond"


Första veckan har redan sparkat igång och den här terminen läser vi en massa lustiga saker, etologi (vilket passar bra efter som jag redan har läst det en gång på gymnasiet
och dessutom har ett otroligt seriös projekt arbete i cognitiv etologi som jag och myran gjorde i 3:an, allmänt känt som PA! ( sägs med en high pitch målbrotts brytning möter livrädd hönsgård) ) agreoeconomics och informatics de två sistnämda blir en överaskning som avslöjas i morgon när vi har haft de första föreläsningarna men vi misstänker att det är tillämpad jordbruks ekonomi och "datakunskap".

Hälften av klassen har inte dykt upp än men det är många som har tagit en vecka extra semester, sen är det en hel drös med folk som jag aldrig sett förr och den här gången är det inte bara jag som är otrevlig och inte känner igen folk, och jag har inte gått fel heller för det finns en liten stomme kvar av folket från förra året.  För eller senare får jag väl reda på vart de kommer ifrån.

 


RSS 2.0