Mygg

Hemma är mygg mygg, här är mygg flygande kalvar med histamin droppande snablar som lämnar hål i de stackars invånarna. Många av mina vänner här har ju fosterhundar från ett projekt som heter Budadogs, om man adopeterar en sådan hund( som är frisk och kry) blir den per automatik blodgivar hund. Folk tänker oftas inte på att vanliga sjukhus behöver blod så varför i helafridens namn skulle en veterinär klinik bli nerring av folk som vill donera sina hundars blod. Det är inte bara jag som upptäckt de flygande kalvarna som till skillnad från sina nordiska släktingar är ganska sega men betydligt svårare att slå ihjäl, vi hade därför en liten teori om att fånga in myggen, testa blodet så det är någolunda sjukdomsfritt och sedan blanda allt i en stor skål och kalla det akut blod. Man kan ge blod från vissa arter till andra, men absolut långt ifrån allt går att blanda, men erkänn det hade varit en win win deal? Vi blir av med myggen, klinikerna får blod, fler djur överlever. Nu får vi långsamt utrota dem en i taget. Själv har jag hus-spindlar som vävt ett fint nät i taket tyvärr har de flygande kalvarna kraschat så hårt i det att det nu hänger i trasor och spindlarna har sagt ifrån och flyttat. Hoppas de kommer tillbaka snart och att de har förstärkning med sig. 

Dagens onödiga info får bli om blod, (förutom för veterinärer och bessewissrar som vill hacka på Dr. House (vår fysiologilärares favorit serie) så har ni troligen ingen använing för det).

 Hundar har blodgrupper som liknar våra, men de jobbar lite annorlunda man kan ge vilken blodgrupp som hellst första gången man ger blod, andra gången måste man veta vilken blodgrupp hunden har.

Alla europeiska katter raser har samma blodgrupp men "finare" utställnings katter kan ha en annan blodgrupp. I akutfall kan man ge hundblod till katt.

Sist men inte minst ( här kommer Dr. House in i bilden) fåglarnas rödablodkroppar är ovala och inte plättformade och de har cell kärna, våra ser ut som godis och får sin kärna utsliten innan de börjar jobba. I ett av Dr. House avsnitten är de på jakt efter någon hemsk parasit och de visar en bild i på de vedervärdiga djuren som tagit sig in i patienten. Inte undra på att han mådde dåligt när han hade fågel blod i ådrorna...


De nedriga parasiterna/ fågelblod





Bilden är hämtad från http://www.sciencebuddies.org/science-fair-projects/project_ideas/Genom_p013.shtml

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0