Ledigt

Det här med ledighet är ju något som vårt älskade universitet vanligtvis inte sysslar med. Men nu är det en sådan " nationell" ledig dag, vilket innebär att allt är bomstängt och då kan vi ju lika gärna vara lediga efter det inte finns något annat at göra än att studera. Många har åkt hem till sina respektive länder över denna lång helg, jag hadeockså hemsk gärna hade gjort om det inte vore för de nedrans midtermsen som dyker upp och ställer till det. Min långhelg har bestått av en trevlig middag med haloween kalas i fredags, sen studeier, mer studier en lite tur till biografen för att sedan återgå til studier. Den här gången försöker jag trycka in de viktigaste hormonernas funktioner, härkomst, effekt på olika djur i olika mycket ljus och olika mycket andra hormoner. Det är ganska många, alla reagerar olika beroende på en massa saker: om man har för mycket, för lite, om man inte äter, om man äter fel och om man äter för mycket, om det är torsdag eller om man är glad eller ledsen. Det är ju väldigt spännande, lite black magic nästan, man får en helt annan syn på folk och sig själv.

Why the Sunday lunch makes you fat:
Chicken soup: Innehåller peptoner, delar av proteiner som gör att din mage producerar mer enzymer som bryter ner proteiner.
Wienerschnitzsel with potato: Din mage har precis som kockarna på TV " förberett" lite och bryter ner schnitzeln, potatisen som är bara stärkelse gör att ditt insulin ökar, insulin är hormonet som säger åt kroppen att spara allt. Så alla kolhydrater åker rakt in i förvaringen, vilket tyvärr är fettreserver eftr det att dina muscleceller är " mätta" eftersom insulinet går upp så blir du mer hungrig och äter mer då ditt blodsocker går ner eftersom insulinet sätter allt i cellerna.
sómoli gáluska: är allt fett och socker du kan tänka dig iblandat, den ulitmata efterrätten. Den extrema mängden socker gör att insulinet inte hinner med och ditt blodsocker återgår till det normala, det circulerande insulinet fortsätter att sätta allt " löst" socker in i fett cellerna eftersom musklerna var fyllda för länge sedan.

Det här svara också på frechy frogs the fidels fråga, hur kan norskianerna vara så smala när de äter nästan hela tiden? De äter choklad när deras blodsocker är lågt och insulinet är långt, det går ju inte att spara saker man inte har, och när blodsockret gått upp av chokladen så är det för sent, hjärnan och musclerna har använt upp det mesta av det och de som sparas gymmar de hurtiga norrbaggarna bort.

På ungerska heter fysiologi " élettan" vilket betyder ungefär läran om livet. Nu blir det mer livslära, om ljus inverkan på fågel testiklars vikt, om folk som är hopplöst dumma av brist på thyroid hormoner under barndommen och män som blivigt 3.15 m långa av överproduktion av Growth hormone. Sen ska jag äta kaka också, men mest för att det är gott, " maybe you shoulden´t look on everything from a physiology prespective..."  som vår lärare sa efter en lång utläggning om det äckliga med kyssar...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0