Hjärntvätt

Min norskianska vän Rebeca berättade för ett par dagar sedan om en av sina vänner som åkt till det stora landet på andra sidan det ännu större vattnet när vi kom in på ämnet " förändringar som man inte tänker på när man byter land". Vännen i fråga hade lämnat Norge som ateist med 15 sec (till alla som inte haft Prof. Bárta så har du exakt 15 sec mellan det att du har vunnit över din mage tills nästa gång den försöker bli av med sitt innehåll)  till närmsta toalett när kristendomen nämdes till att bli döpt metodist när hon landade i sitt foster land ett år senare.

Och i morse så berättade Carro om sin nystartade blogg (som jag ska försöka hitt addressen till) där hon tänkte skriva av sig lite och hade författat ett litet inlägg om den förvirring som råder bland hennes vänner och familjer i Sverige. Det är svårt att förklara för någon som i sina frågor utgår ifrån det svenska skolsystem som idealet, där elev inflytande och jämstäldhet har en helt annan roll. För om man berättar rakt upp och ner vad det är vi gör på dagarna och hur vi "har det" i skolan så låter det förmodligen som vi klagar (vilket vi självklart gör ibland) men som Carro förkortade den här utläggningen " Jag älskar ju det här, inte trots att elevinflytandet sträcker sig till att du kan välja att gå på skolan eller inte och att vi kallar våra föreläsare vid titel och efternamn utan just därför."

Då kan man ju dra paralleler till Rebecas vän som ändrat sin uppfattning, har vi helt enkelt anpassat oss och inte märkt något? Om vi åker hem till Sverige, kommer vi bryta hjärnan?

 Vi har ju etologi första timmen på måndagar och det pratas mycket om Sverige och våra stränga djurätts lagar* där men också lite om hur fel det kan bli när folk som egentligen håller på med bakelser ger sig in i djurrättsfrågor. Om man är nyfiken på vad vi har för definition på Animal Wellfair så utgår vi ifrån vad djuren behöver, vilket kan låta simpelt men ta betendet från en hund som blir lämnad ensam hemma och jämför med en katt som tvingas leva i flock med andra katter: Båda kommer troligen kissa innomhus och möblera om din lägenhet. 

Liten Belgisk kaninrymmling, infångad av vänlig dam. Han var väldigt manlig när han kom, men inte när han åkte till sitt nya hemMan blir hjärntvättad av studier, våra symptom är att göra expriment och analyser av alla djur (och människor) i vår närhet. Du ser en kanin, jag ser vår sista labb** i physiologi närma sig med storm steg.* Ungern var ett av de absolut första länderna i Europa med skrivna djurrätts lagar, 1898 kom första skrivelsen. **Alla experiment med djur på vår skola går igenom en komitée precis som alla experiement som Svenska universitet gör. ( För den oinvigde så räknas "student klappar kossa" som djurförsök)


Kommentarer
Postat av: Patrick

Intressant om djurrättslagarna i Ungern! Lycka till med studierna.

2010-09-15 @ 17:17:39
URL: http://www.budapest.se/vader/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0