Pancreatic strength

Vi läser om matspjälknings systemet i fysiologin och har i dag läst om bland annat levern(hepatia) och bukspotskörteln(pancreas) och eftersom vi har vår älskade Prof Bárta så får vi ju höra många historier från verkliga livet. Bland annat om en av hans vänner som startade ett företag tillsammans med en indier och olyckligtvis var företaget en stor succé. Ni läste rätt Olyckligtvis. För att förklara denna olycklia succé så måste man snabbt gå igenom evolutionens naturliga urval, europerers matvanor på medeltiden och bukspottkörltens funktioner.

Evolutionen: Individer som inte hänger med i nya förändrigar har svårare att reproducera sig och i värsta fall dö
-> deras gener är körda (synd, jag hade gärna haft den där händiga gripsvansen kvar)

Europeérs mat och dryckesvanor under medeltiden och tja här i ungern även idag:I Vi åt och äter ganska fet mat, och inte minst så konsumerar vi en seriös mängd alkohol.-> Fet mat och alkohol irriterar tunntarmen.

Bukspottskörteln: producerad bukspott ( innehåller en något vassare typ av saliv med en cocktail av enzymer som bryter ner maten i mindre delar så vi kan ta upp alla näringsämnen) om tunntarmen är irriterad så produceras mer bukspott-> Om den jobbar för hårt så blir den precis som större delen av västvärlden utbränd eller inflamerad och måste ta semester.Här är det olyckliga i det framgångsrika företaget: Den indiska kollegan var med på alla företagsmiddagar och drack ungefär samma mängd vin, öl och förmodligen palínka som sin ungerska vän. Den ungerska vännes förfäder var de som överlevde vår Europeéiska diet-> generna för en tålig pancreas-> inte lika lätt utbränd och med kortare återhämtnings tid. Í Asien dricker man inte samma mängd alkohol, äter inte lika fet mat och har därför inget behov av en superpancreas, så vida man inte ska till ungern. Den stackars Indiern måste ha haft ordentlig magvärk och kännt sig som en säck med grus eftersom hans kropp inte längre kunde bryta ner proteiner och kolhydrater så tarmen kunde ta upp dem. Han avled efter en längre tid oupptäckt pancreatitis.

Levercellerna har inte heller ett lätt liv, som Prof. Bárta säger " if you visit Equus club you can be sure that 5% of you´r livercells are going to die." Detta beror på att leverncellerna som jobbar " i mitten" av levern jobbar under extremt syrefattiga omständigheter och det gör dem lite extra känsliga. Men the good news is, de kan förnya sig till skillnad från t.ex. hjärnceller som bara blir färre med åren, tänk på det nästa gång du dumförklarar ett barn!http://www.youtube.com/watch?v=oZrXRH7L1JY&feature=related 

Har ni tid så titta på vad Dylan Moran har att säga om saken. Jag försökte göra en snygg länk så man kan titta direkt i bloggen men jag saknar teknisk empati, trots 1,5 timme informatics practical.


Kommentarer
Postat av: Myaraq

Du kopierar htlm-koden & klistrar in den där du skriver inlägg. Bredvid knappen som gör saker till länkar finns det en knapp som heter HTLM. Klicka, klistra in länken i den rutan och tryck okej. VOILA!

2010-09-15 @ 08:40:21
URL: http://myaraq.blogg.se/
Postat av: Linnea

Nästagång ringer jag till dig, för jag tror att min dator kommer att explodera om jag försöker mig på något så komlicerat:P

2010-09-15 @ 22:04:39
URL: http://angaju.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0